Anne Sütünü Arttıran Besinler

Anne Sütünü Arttıran Besinler

  • Su: Hayatın en önemli yapı taşı olan su anne sütün büyük bir kısmını meydana getirmektedir. Anne sütünü arttırmak için annenin günlük en az 2-3 litre su tüketmesi gerekmektedir.
  • Maden suyu: Bol miktarda mineral içeren tamamen doğal olan maden suları, kan basıncını düzenler, vücut dengesini sağlar ve annenin süt üretiminin artmasına katkıda bulunur.
  • Yeşil yapraklılar: Emzirme sırasında annenin bol miktarda enerjiye ihtiyacı vardır. Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
  • Fesleğen: Bol miktarda C ve K vitamini bulundurur. Annenin stresinin azalmasına ve süt üretiminin artmasına yardımcı olur.
  • Yulaf: Yüksek oranda demir içerir. Kan basıncını düzenler. Bu sayede anneyi sakinleştirir, olası stresi azaltır. Stresli durumlarda baskılanan oksitosin ve prolaktin hormonlarının tekrar salgılanarak süt oluşumunun artmasını sağlar. Aynı zamanda yulaf sütün kanallarla ilerlemesine yardımcı olur.
  • Havuç: Fitoöstrojen bir bitkidir. Ayrıca bol miktarda beta karoten ve A vitamini içerdiğinden anneye enerji sağlar.
  • Protein: Kırmızı et, keçi sütü, kefir, köy yumurtası, ev yoğurdu, humus, nohut, mercimek, fasulye, barbunya bol miktarda protein bulundurur. İyi birer enerji kaynağıdır.
  • Tahin: Her gün bir çorba kaşığı tahin pekmezle ya da salataya eklenerek kullanımı süt üretimini artırır.
  • Somon balığı: Omega 3 bakımından zengin olan somon balığı süt üretimini sağlayan hormonların aktifleşmesini sağlar.
  • Bitki çayları: Rezene çayı, ısırgan otu çayı, zencefil, papatya çayı süt üretimini arttırmaktadır. Bitki çayları içinde en çok önerilen ise rezene çayıdır. Fitoöstrojen bir bitki olan rezene çay olarak tüketilebileceği gibi yemeklerde veya taze olarak salatada kullanılabilir. Süt üretimini arttırır. Aynı zamanda anne sütüne karışarak bebeğe geçen rezene bebeğin sindirim sorunlarında yardımcı olur.
  • Amber çayı: Demir ve magnezyum bakımından zengin olan amber çiçeği prolaktin hormonun salgılanmasını sağlar. Aynı zamanda annenin mide ve bağırsak problemlerine de yardımcı olur.
  • Mine çiçeği: Prolaktin ve oksitosin salgılanmasına yardımcı olur. Stres azaltıcı etkisi vardır ve uyku düzenleyici bir bitkidir.
  • Keçi sedef otu: Anne sütünü artıran önemli bitkilerden biridir ve sindirim sistemini rahatlatır. Ayrıca güçlü bir antioksidandır.
  • Çemen otu: Kalsiyum, çinko, demir ve bakır bakımından oldukça zengindir. Çay olarak eski Anadolu uygarlıklarında süt arttırıcı etkisinden dolayı sıkça kullanılan çemen otu bebeklerde gazın giderilmesine da yardımcı olur.
  • Çörek otu tohumu: Astımdan, romatizmaya, baş ağrısından egzamaya kadar birçok hastalığın üzerinde olumlu etkisi olan çörek otu yapılan araştırmalarda anne sütünü de arttırdığı kanıtlanmıştır.
  • Susam: Yoğun miktarda kalsiyum ve yararlı yağlar içerir. Düzenli kullanımda süt üretimini ve kalitesini arttırır.
  • Kuruyemişler: Ceviz, fındık, kuru incir, badem hamilelikte olduğu kadar doğum sonrasında da önemlidir. Enerji veriri ve süt üretimini arttırır. Günde 3-4 adet ceviz, 8-10 adet fındık yenilebilir.
  • Kimyon: Gaz problemini azaltır ve anne sütünü arttırır.
  • Sarımsak: Emziren anneler için sarımsak oldukça önemlidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili olan sarımsağın bebeğin uzun süre emzirilebilmesini sağladığı biliniyor.
  • Beyaz üzüm: B, C, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, demir, kükürt bakımından zengin güçlü bir antioksidandır. Emziren annelerinin stresini azalttığı, yorgunluğa iyi geldiği ve anne sütünü arttırdığı bilinmektedir.
  • Kayısı: Hamilelikte ve emzirme döneminde hormonal değişimleri düzenleyen lifli bir meyvedir.
  • Kahverengi pirinç: Süt üretimini sağlayan hormonları uyararak süt üretimini arttırmaktadır. Aynı zamanda anne için iyi bir enerji kaynağıdır.
  • Kırmızı pancar: Haşlanarak ya da çiğ tüketilebilen kırmızı pancar kan temizleyici özelliktedir. Anne sütünün kalitesini arttırır.

Anne sütünü arttığı bilinen tüm yiyeceklerin aşırı tüketiminden kaçınılması, doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda yeterli miktarda alınması ve beklenmedik bir etki görüldüğünde doktorunuza başvurulması gerektiği unutulmamalıdır.